Template

Show attractions

Wood architecture park: Wooden Spiral

Show map

Richard Leplastrier was requested to design an architectural work at the junction of Ankkurikatu and Niemenkatu streets, and he prepared the design carefully on the spot in the summer of 2005.

Designer: Richard Leplastrier
Completed in: 2006

Leplastrier was inspired by the location of the sculpture. The roundabout is located at the foot of a steep hill, from the top of which the view is open all the way to the Salpausselkä ski jumping towers. Due to the dramatic shape of the terrain the work should be of sufficient dimensions. The architect was also intrigued by the history of the area. The timber is shaped like railway sleepers, calling to mind the former rail tracks, sawmill, board stacks and timber storages in the area.

Leplastrier’s original plan was to use recycled materials, such as old sleepers and rejected blocks of stone from a quarry. However, the use of old sleepers is not allowed because of the impregnation chemicals they contain. The stone blocks already selected and marked were also accidentally sent to be crushed.

Because of its location and height, building the spiral proved a challenge. Calculating the strength needed to withstand the effect of wind and snow, for example, took a considerable time.

The spiral consists of four blocks of stone topped by a spiralling timber grid. The height of the stone base is 3 metres, and that of the timber section 9 metres, bringing the total to 12 metres. The spiral is centrally stabilised by steel profiles anchored to the base plate of reinforced concrete.

The timber and metal sections of the work were assembled in the Salpaus Further Education college.

Show more