Kapatuosian linnavuori

Osoite: Rälssintie 1, 16710 Hollola kk Näytä kartta

Osoite: Rälssintie 1, 16710 Hollola kk

Kapatuosia on mannerjäätikön sulamisvesivirtaan noin 12 000 vuotta sitten muodostunut jyrkkärinteinen harju Hollolan kirkonkylässä, keskiaikaisen kivikirkon eteläpuolella. Kapatuosian historia on pitkä ja mielenkiintoinen. Mäen huipulla olevasta näkötornista avautuvat upeat näköalat Vesijärvelle ja hollolalaiseen kulttuurimaisemaan.

 

Nimen ”Kapatuosia” alkuperästä ei ole varmuutta, mutta paikan on arveltu saaneen nimensä Kappadokiasta, Turkissa sijaitsevasta vuoristoisesta alueesta. Linnavuoriksi ja linnamäiksi kutsutaan mäkiä, jotka aikanaan oli varusteltu turva- ja puolustuspaikoiksi. Kapatuosia on ilmeisesti toiminut linnavuorena viikinkiajalta keskiajan loppuun. Alueen arkeologissa tutkimuksissa on löytynyt, monien muiden kiinnostavien löytöjen lisäksi, merkkejä puisista varustuksista.

Käytössä Kapatuosia oli jo kauan ennen viikinkiaikaa ja vanhimmat merkit ihmistoiminnasta tällä linnavuorella ovat jo kivikaudelta, 8000 vuoden takaa. Ne ovat peräisin ajalta, jolloin silloisen Itämeren pinta oli nykyistä korkeammalla ja Kapatuosian linnavuori oli saari.
Suurin osa maamme linnavuorista on kallioisia mäkiä, mutta veden muovaamassa maisemamme sopiva paikka linnavuorelle on löytynyt jäätikköjokien kerrostamalta harjulta. Kapatuosian linnavuori onkin yksi Sapausselkä Geoparkin kohteista.

Mäen huipulla, noin 56 metriä viereisen Vesijärven pinnan yläpuolella, on kesäisin auki oleva näkötorni, josta avautuu näköala niin järvelle kuin ympäröivään monikerroksiseen kulttuurimaisemaan. Mäen päälle voi nousta polkuja ja rappusia pitkin ja sen ympäri kiertää kyltein merkitty luontopolku. Mäkeä ympäröi kansallisesti arvokas maisema-alue ja se on osa arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä. Linnavuoren ympäristöstä löytyy monia kiinnostavia kohteita, kuten keskiaikainen kirkko kellotorneineen, vanha kunnantupa ja kotiseutumuseo. Kapatuosian linnavuori on muinaismuistolain suojaama.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Mopitupa

Etäisyys: 6,7 km
Pyöröhirsimökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Mökit

Rannantupa

Etäisyys: 6,9 km
Puu-/ hirsirakenteinen mökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Mökit

Villa Aleksi | Jarvin Oy

Etäisyys: 6,9 km
Villa Aleksi on tilava Mammuttihirren pyöröhirsihuvila, ja tänne mahtuu helposti isompikin seurue lomailemaan ja rentoutumaan kaupungin vilinästä.
Build: 7.5.2021 11:17:37, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails