Häränsilmän suppalampi

Näytä kartta

Häränsilmä on kaunis suppalampi Lahdessa ensimmäisellä Salpausselällä, aivan urheilukeskuksen reittien ja latujen tuntumassa. Myös keskustan puistopolku Lehmusreitti kulkee Häränsilmän vierestä. Häränsilmän suppalampi ja sen lähiympäristö ovat luonnonsuojelualuetta.

 

Lahden urheilukeskuksen maastossa on useita suppia, jotka antavat sille sen omaleimaisen, loistavasti urheiluun sopivan ilmeen. Supat syntyivät jääkauden lopulla, noin 12 000 vuotta sitten, kun jäätiköstä irtosi lohkareita, jotka hautautuvat jäätikköjokien kuljettaman ja kerrostaman maa-aineksen alle. Kun jäälohkareet lopulta sulivat, jäi niiden kohdalle kuoppa.

Toisinaan suppien pohja on pohjaveden tai orsiveden pinnan alapuolelle, jolloin supista tulee suppalampia. Orsivedeksi kutsutaan varsinaisen pohjaveden yläpuolelle vettä läpäisemättömän kerroksen päälle muodostunutta pohjavettä. Häränsilmän kohdalla orsivettä on patoutunut vettä läpäisemättömän moreenikerroksen päälle ja suppalampi on noin 20 metriä pohjaveden pinnan yläpuolella.

Häränsilmän suppalammen pinta-ala on ollut alun perin noin hehtaarin, mutta luonnollisen umpeenkasvun seurauksena sen rannat ovat osittain soistuneet ja vesipinta-ala on kutistunut siitä viidennekseen. Nyt lampi ja sitä ympäröivä suoluonto tarjoavat elinympäristön useille kasvi- ja eläinlajeille.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Majoitus

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone

Etäisyys: 1,5 km
Tervetuloa Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneelle! Hienot hetket eivät ole sattumaa Lahden Seurahuone on yksi suomalaisista hotelliklassikoista. Seurahuone on talo, missä ruoan herkullisuuteen ja erinomaiseen palveluun on aina paneuduttu täydellä sydämellä. Solo-hotellien missio on palvella vieraitaan Patron-hengessä, talon isäntinä ja emäntinä. Meillä "kestiystävällisyyttä" on tarjoiltu aina, jo 1890-luvulta asti, jolloin tarinamme alkaa. Arvovieraat kautta aikojen ovat arvostaneet Seurahuoneen henkeä. Marsalkka Mannerheim oli yksi vakioasiakkaistamme. Hän ei suinkaan ole ainoa meillä käynyt arvovieras. Olemme majoittaneet niin Ruotsin kuninkaita, Suomen presidenttejä ja muita arvovieraita. Toivomme, että saamme majoittaa myös teidät!
Mökit

Kerttula | Jarvin Oy

Etäisyys: 5,6 km
Kerttula on kodikas ja avara mökki, joka sijaitsee rauhallisessa paikassa Vesijärven rannalla. Mökille ajaa Lahdesta vain 20 minuuttia ja mökin varustelussa on mietitty lomailijoita.
Mökit

Villa Aleksi | Jarvin Oy

Etäisyys: 6,4 km
Villa Aleksi on tilava Mammuttihirren pyöröhirsihuvila, ja tänne mahtuu helposti isompikin seurue lomailemaan ja rentoutumaan kaupungin vilinästä.
Build: 2.8.2021 12:54:11, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails