Kiikunlähde

Osoite: 16710 Hollola Näytä kartta

Osoite: 16710 Hollola

HUOM! Kiikuntien liikennettä rajoitetaan 9.7.2020 alkaen. Moottoriajoneuvolla ajo on Kiikuntiellä kielletty muilta kuin luvan saaneilta.

Kiikunlähde on herkkä ja ainutlaatuinen luontokohde, joka sijaitsee kokonaan yksityisillä mailla. Lähdettä ympäröivä maasto on kulunut runsaiden vierailijamäärien vuoksi, ja asukkaille on aiheutunut häiriötä. Muistathan, että jokamiehenoikeus ei ulotu pihamaille tai yksityisille laitureille, eikä roskaaminen tai kotirauhan häiritseminen kuulu koskaan asiaan. Kiikunlähteen parkkipaikka on suljettu ja toivomme, että tässä kohteessa ei toistaiseksi vierailtaisi lainkaan.

 

Lähteissä hiekka- ja soramuodostumien suodattama pohjavetemme tulee näkyville. Kiikunlähde on osa Etelä-Suomen suurinta maan alla olevaa pohjavesiesiintymää. Tämä I Salpausselällä sijaitseva, Sairakkalan sandurdeltan sisälleen kätkemä pohjavesialue on niin pinta-alaltaan kuin antoisuudeltaankin yksi Suomen suurimmista. Lähdeallas pysyy sulana talvellakin, koska pohjasta purkautuu jatkuvasti noin viisiasteista vettä. Kiikunlähteestä vesi jatkaa matkaansa Kiikunojaa pitkin Vesijärven Kirkonlahteen lähelle Hollolan kirkkoa. Hollolan kirkonseutu linnavuorineen ja näkötorneineen on monipuolinen vierailukohde.

Jalan tai polkupyörällä liikkuessasikin: Kunnioitathan asukkaiden kotirauhaa pysymällä tiellä lähteelle kulkiessasi ja parhaan kuvakulman tarjoavalla katselutasanteella sitä ihaillessasi. Tällöin myös ympäröivän alueen kasvillisuus voisi vähitellen palautua ennalleen. Ethän siis kulje aitojen rajoittamalla alueella. Lähteessä uiminen ei ole suotavaa, sillä siitä otetaan käyttövettä alueen kotitalouksille. Koiria ei tule pitää kytkemättömänä eikä uittaa lähteessä.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Villa Aleksi | Jarvin Oy

Etäisyys: 6,7 km
Villa Aleksi on tilava Mammuttihirren pyöröhirsihuvila, ja tänne mahtuu helposti isompikin seurue lomailemaan ja rentoutumaan kaupungin vilinästä.
Mökit

Mopitupa

Etäisyys: 7,1 km
Pyöröhirsimökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Mökit

Rannantupa

Etäisyys: 7,5 km
Puu-/ hirsirakenteinen mökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Build: 14.6.2021 17:38:03, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails