Päijänteen kansallispuisto | Pulkkilanharju

Osoite: Pulkkilantie 95, 17200 Vääksy Näytä kartta

Osoite: Pulkkilantie 95, 17200 Vääksy

Kahdeksan kilometriä pitkä Pulkkilanharju koostuu silloilla yhdistetyistä harjusaarista ja vedenalaisista harjuselänteistä. Päijänteen poikki kulkeva, kapea Pulkkilanharju on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta ja merkittävä lintujen kevät- ja syysmuuton tarkkailupaikka. Osa Pulkkilanharjusta kuuluu vuonna 1993 perustettuun Päijänteen kansallispuistoon. Pulkkilanharjulle pääsee Vääksystä ja Sysmästä pitkin tietä 314, joko pyöräillen, omalla autolla tai bussilla.

 

Pulkkilanharjun luontoon voi tutustua kiertämällä noin kahden kilometrin mittaisen pääosin helppokulkuisen luontopolun. Polku alkaa Karisalmen levähdysalueelta kulkemalla ensin Karisalmen sillan alta maantien toiselle puolelle ja suuntaamalla sitten ylös harjulle. Polun varren opastetauluissa kerrotaan jääkauden jäljistä ja esitellään harjun kasvilajeja. Polulta voi myös poiketa pidemmälle merkitylle reitille, jolloin matkaa takaisin Karisalmen lähtöpisteeseen kertyy yhteensä noin 4,5 km. Reitti kulkee pääosin hyvämaastoista kangaspolkua pitkin kauniissa harju- ja järvimaisemassa. Noudatathan kansallispuiston järjestyssääntöjä ja pysyt polulla, ettei herkästi kuluva harjukasvillisuus vahingoitu.

Pulkkilanharju on osa Asikkalasta II Salpausselältä pitkälle Sysmän puolelle ulottuvaa harjua. Se on kansainvälisesti edustava esimerkki viimeisimmän jääkauden jäljistä ja yksi Salpausselkä Geoparkin merkittävimmistä kohteista. Pulkkilanharju syntyi mannerjäätikön sisällä virranneen jäätikköjoen kohdalle sulamisvesien kerrostamasta sorasta ja hiekasta jääkauden loppupuolella noin 11 500 vuotta sitten.

Suomea matkannut kuningas Kustaa III ihastui Pulkkilanharjuun siinä määrin, että laaditutti vuonna 1775 suunnitelman harjulle perustettavasta Kukonharjun kaupungista. Tämä suunnitelma raukesi, mutta Pulkkilanharju tarjosi jo varhain vilkkaan kulkureitin Päijänteen yli Sysmästä Asikkalaan. Paremman yhteyden saamiseksi saaria aikojen kuluessa yhdistettiin silloin ja penkerein toisiinsa ja mantereeseen.

Viimeisten vuosikymmenten aikana Pulkkilanharjusta on tullut Etelä-Päijänteen auto-, polkupyörä ja vesimatkailun tärkeä etappi. Päijänteen maisematie on voittanut kilpailun Suomen kauneimmasta maisemareitistä vuonna 2014. Voittajareitti alkaa Vääksystä ja kulkee Pulkkilanharjun, Sysmän ja Luhangan kautta Korpilahdelle.

Pulkkilanharju on saavutettavissa myös julkisilla kulkuvälineillä. Bussilla 46 pääsee alle puolen kilometrin päähän polun alusta. Tarkistathan aina ajankohtaiset bussiaikataulut osoitteesta lsl.fi ennen lähtöä – aikatauluihin ja bussilinjoihin voi aika-ajoin tulla muutoksia.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Lohikallio

Etäisyys: 3,6 km
Hirsimökki Päijänteen rannalla, Lahdesta 35 km pohjoiseen.
Mökit

Aleksinrinne

Etäisyys: 5,5 km
Lahdesta 35 km pohjoiseen, Päijänne 70 m, kivinen kovapohjainen ranta, laituri ja soutuvene.
Mökit

Roopenranta

Etäisyys: 5,5 km
Lahdesta 35 km pohjoiseen, Päijänne 25 m, kivinen kovapohjainen ranta, laituri ja soutuvene.
Build: 22.7.2021 10:48:21, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails