Aurinkovuori

Osoite: Asikkalantie 14, 17200 Vääksy Näytä kartta

Osoite: Asikkalantie 14, 17200 Vääksy

Idyllisen Vanhan Vääksyn tuntumassa ja Aurinko-Ilves –vaellusreitin varrella sijaitsevan Aurinkovuoren päältä näkee kauas sekä Päijänteen että Vesijärven suuntaan. Näiden järvien välissä sijaitseva Aurinkovuori on jyrkkärinteinen Toiseen Salpausselkään kuuluva selänne, joka kohoaa jopa 80 metriä Päijänteen pintaa korkeammalle. Aurinkovuori on yksi Salpausselkä Geoparkin merkittävimmistä geokohteista.

 

Aurinkovuoren alueella on valaistut kolmen ja seitsemän kilometrin pituiset ulkoilureitit sekä metsäpolkuja ja talvisin hiihtoladut. Alueella on kaksi kotalaavua tulipaikkoineen. Päijänteen puoleisen laavun luona on myös näköalatasanne, joka tarjoaa upeat näkymät Päijänteelle. Laavulle pääsee joko urheilukentältä mäkeä ylös lähtevää ulkoilureittiä pitkin, tai jäähallin vierestä lähtevää, alhaalla Asikkalantien läheisyydessä kulkevaa reittiä Aurinkovuoren kuntoiluportaiden kautta. Valaistuissa kuntoportaissa on nousua noin 40 metriä ja portaita yhteensä 239 kappaletta. Alhaalla portaiden vieressä on nuotiopaikka ja talvisin pulkkamäki ja hiihtomaa-alue. Vesijärven puoleinen kotalaavu sijaitsee seitsemän kilometrin lenkin varrella, Aurinkovuoren etelärinteessä olevan soramontun yläpuolella. Laavulta avautuu maisema peltojen yli Vesijärvelle. Kumpikaan laavuista ei sovellu yöpymiseen.

Kuten Salpausselät kokonaisuudessaan, myös Aurinkovuori koostuu pääosin mannerjäätikön sulamisvesivirtojen lajittelemasta hiekasta ja sorasta. Aurinkovuoren alueella kallioperän päälle on kerrostunut poikkeuksellisen paksulti maa-ainesta: parhaimmillaan lähes 130 metriä. Hiekka ja sora läpäisevät hyvin vettä, joten pohjavettä muodostuu alueella runsaasti lumensulamis- ja sadevesien imeytyessä maahan. Aurinkovuoren alue onkin tärkeää pohjavesialuetta. Aurinkovuori kuuluu valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan, joka on laadittu harjuluonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Alue kuuluu myös luonnon monimuotoisuutta turvaavaan Natura 2000 –verkostoon.

Pysäköinti liikuntahallin parkkipaikalla Asikkalantie 14, 17200 Vääksy, tai kuntoportaiden lähellä Asikkalantien varrella, Piekkolantietä vastapäätä olevalla Aurinkovuoren parkkipaikalla.

Aurinkovuori on saavutettavissa myös julkisilla kulkuvälineillä. Busseilla 40 ja 42 pääsee alle puolen kilometrin päähän polun alusta. Tarkistathan aina ajankohtaiset bussiaikataulut osoitteesta lsl.fi ennen lähtöä – aikatauluihin ja bussilinjoihin voi aika-ajoin tulla muutoksia.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Kurjenmiekka | Ala-Heikkilän Loma-asunnot

Etäisyys: 2,5 km
Hirsirakennus Vesijärven rannalla, Lahdesta 32 km pohjoiseen.
Mökit

Jukola | Ala-Heikkilän Loma-asunnot

Etäisyys: 2,6 km
Hirsirakennus Vesijärven rannalla, Lahdesta 32 km pohjoiseen.
Mökit

Kaivola | Ala-Heikkilän Loma-asunnot

Etäisyys: 2,7 km
Hirsirakennus Vesijärven rannalla, Lahdesta 32 km pohjoiseen.
Build: 2.8.2021 12:54:11, Host: ONLINE3CORE20, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails