Pirunpesä ja Tiirismaa

Näytä kartta

Mahtava Pirunpesä Hollolassa on Tiirismaan kvartsiittikalliota lävistävä kalliohalkeama, joka oli tunnettu nähtävyys jo 1800-luvulla. Se on yksi Salpausselkä Geoparkin merkittävimmistä kalliokohteista. Rotko on vaikuttava luonnonmuodostuma, jonka seinämät ovat jopa 20 metriä korkeita. Pirunpesän vierestä kulkee 4,5 km pituinen Tiirismaan kierros -retkeilyreitti, jonka varrella on mm. näköalapaikka, kotalaavu ja tulipaikka sekä alueen luonnosta kertovia kohdetauluja. Reitille pääsee Arvi Hauvosen tieltä, jonka varressa sijaitsevalta parkkipaikalta on matkaa Pirunpesälle vajaa kilometri.

 

Pirunpesän rotko on syntynyt yhteen Tiirismaan kallioperän heikkousvyöhykkeistä, jonka kiviaines on aikojen saatossa rakoillut ja rikkoutunut. Jääkauden loppuvaiheessa, noin 12 000 vuotta sitten, mannerjäätikön eteläreuna salpasi Tiirismaan kallioiden pohjoispuolelle jäätikön sulamisvedestä muodostuneen jääjärven. Pirunpesän rotko syntyi, kun jääjärven vesimassat purkautuivat kallioperän heikkousvyöhykkeen kautta etelään vieden mukanaan irtonaisen kiviaineksen. Hieno aines kulkeutui virran mukana kauemmas, mutta suuremmat lohkareet kasautuivat louhikoksi uoman eteläiselle purkautumispaikalle. Tästä louhikosta paikka lienee saanut nimensä.

Tiirismaan kallioperä on kvartsiittia, joka on lähes pelkästään kvartsista koostuva kivilaji. Kvartsi on alun perin noin 1 850 miljoonaa vuotta sitten matalaan rantaveteen kerrostunutta, kivettynyttä kvartsihiekkaa. Pirunpesän kivilohkareissa ja kallioseinämissä voi vielä nykypäivänäkin nähdä aallonmerkeiksi kutsuttuja muinaisten aaltojen pohjahiekkaan jättämiä jälkiä. Tiirismaan kallioalue on todettu valtakunnallisesti erittäin arvokkaaksi. Vuosimiljoonat ovat kuluttaneet Tiirismaata, joka on alun perin ollut mahtava vuori. Tiirismaan korkein kohta on silti koko Etelä-Suomen korkein, 223 metriä.

Kvartsiitti on Suomen kovin kivilaji, mutta sekin rapautuu esimerkiksi lämpötilan vaihtelun seurauksena. Myös Pirunpesän seinämät ovat rapautuneet aikojen saatossa ja irtonaiset lohkareet lisääntyneet. Vaikka kivet ovat komeita, niitä ei saa viedä alueelta pois eikä siirtää. Pirunpesä on ollut geologisena tutkimuskohteena jo reilusti yli sata vuotta, ja paikan toivotaan säilyvän mahdollisimman muuttumattomana myös jatkossa. Pirunpesän luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 1970, ja nykyään se kuuluu myös Natura 2000-verkostoon.

Noudatathan luonnonsuojelualueen sääntöjä - alueella ei saa yöpyä, eikä kalliohalkeamassa kiipeillä. Luonnossa liikkuessa tulee muutoinkin aina muistaa noudattaa hyvää retkietikettiä https://www.luontoon.fi/retkietiketti.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Kerttula | Jarvin Oy

Etäisyys: 1,5 km
Kerttula on kodikas ja avara mökki, joka sijaitsee rauhallisessa paikassa Vesijärven rannalla. Mökille ajaa Lahdesta vain 20 minuuttia ja mökin varustelussa on mietitty lomailijoita.
Mökit

Villa Aleksi | Jarvin Oy

Etäisyys: 1,5 km
Villa Aleksi on tilava Mammuttihirren pyöröhirsihuvila, ja tänne mahtuu helposti isompikin seurue lomailemaan ja rentoutumaan kaupungin vilinästä.
Mökit

Mopitupa

Etäisyys: 2,9 km
Pyöröhirsimökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Build: 1.1.2000 0:00:00, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails