Template

Pirunpesä

Näytä kartta

Pirunpesä on mahtava Tiirismaan kvartsiittikalliota lävistävä rotko, joka houkutteli matkailijoita jo 1800-luvulla. Pirunpesän rotko on syntynyt yhteen Tiirismaan kallioperän heikkousvyöhykkeistä, jonka kiviaines on aikojen saatossa rakoillut ja rikkoutunut. Jääkauden loppuvaiheessa, noin 12 000 vuotta sitten, mannerjäätikön eteläreuna salpasi Tiirismaan kallioiden pohjoispuolelle jäätikön sulamisvedestä muodostuneen jääjärven. Pirunpesän rotko syntyi, kun jääjärven vesimassat purkautuivat kallioperän heikkousvyöhykkeen kautta etelään vieden mukanaan irtonaisen kiviaineksen. Hieno aines kulkeutui virran mukana kauemmas, mutta suuremmat lohkareet kasautuivat louhikoksi uoman eteläiselle purkautumispaikalle. Tarinoiden mukaan paikkaan syntyi itse pirun pesä.

Rotkon kvartsiittiseinämät nousevat jopa 20 metriin. Vaikka kvartsiitti on kova kivilaji, rapautuu se mm. lämpötilavaihtelusta ja aikojen saatossa seinämistä on lohkeillut lisää lohkareita rotkon pohjalle. Eri väriset kivet ovat hienoja, mutta niitä ei saa poimia tai siirtää.

Kalliohalkeama on osa Pirunpesän luonnonsuojelualuetta. Alue on rauhoitettu, jotta se pysyisi mahdollisimman muuttumattomana ja säilyisi hienona luontokohteena myös jatkossa. Alueella ei saa yöpyä, tai kalliohalkeamassa kiipeillä. Puita tai edes sytykkeitä ei ole lupa kerätä luonnosta. Jokamiehenoikeudet turvaavat kuitenkin marjojen ja sienien keräämisen.

Pirunpesän vierestä kulkee 4,5 km pituinen Tiirismaan kierros-retkeilyreitti. Reitille pääsee Arvi Hauvosen tieltä. Parkkipaikalta on matkaa Pirunpesälle noin 900 metriä.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Kerttula | Jarvin Oy

Etäisyys: 1,5 km
Kerttula on kodikas ja avara mökki, joka sijaitsee rauhallisessa paikassa Vesijärven rannalla. Mökille ajaa Lahdesta vain 20 minuuttia ja mökin varustelussa on mietitty lomailijoita.
Mökit

Villa Aleksi | Jarvin Oy

Etäisyys: 1,5 km
Villa Aleksi on tilava Mammuttihirren pyöröhirsihuvila, ja tänne mahtuu helposti isompikin seurue lomailemaan ja rentoutumaan kaupungin vilinästä.
Mökit

Messiläntupa | Jarvin Oy

Etäisyys: 1,5 km
Mukavat Messilän rinnemökit tarjoavat hauskaa majoitusta ja tekemistä koko perheelle vuoden ympäri. Talvisin laskettelukeskus ja kesäisin vilkas satama palveluineen pitävät huolta siitä, ettei kukaan lomailija pääse tylsistymään.
Build: 29.5.2020 1:31:24, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails