Pirunkirkko, Paistjärven alue

Osoite: 18300 Paistjärvi, Heinola Näytä kartta

Osoite: 18300 Paistjärvi, Heinola

Mannerjään muovaama, jylhä kaltevaseinäinen Pirunkirkko Paistjärven alueella Heinolassa on vaikuttava retkikohde. Alueella on myös helppokulkuista harjumaastoa, nuotiopaikkoja sekä kirkasvetisiä järviä kallio- ja hiekkarantoineen.

 

Pirunkirkko on noin 1,6 miljardia vuotta sitten muodostuneesta rapakivigraniitista koostuva massiivinen kalliomuodostelma, joka muistuttaa jättiläismäistä laavua. Se on yksi Salpausselkä Geoparkin merkittävimmistä kalliokohteista. Tarinan mukaan Pirunkirkolle paettiin isonvihan aikana (1713 - 1721) venäläisten sotajoukkojen pelossa.

Pirunkirkko sijaitsee Iso-Vuorttunen -järven länsipuolella. Niinilammen pysäköintialueelta on Pirunkirkolle matkaa noin kilometri. Niinilammen rannalla on viehättävä taukopaikka nuotiokehineen.

Paistjärvellä retkeilijä voi kokea saloseutumaisen luonnonrauhan, sillä pienten järvien ja lampien rannat ovat lähes rakentamattomia ja metsät yhtenäisiä. Paistjärvellä voi vaikkapa uida hienolta hiekkarannalta tai patikoida kaunista kannasta pitkin. Pirunkirkon lisäksi alueen mielenkiintoisimpia retkeilykohteita ovat kaunis Kuijärvenharju sekä Ketturiutta hiekkarantoineen ja tulipaikkoineen. Alueella sijaitsee myös kirkkaasta vedestään tunnettu, sukeltajien suosima Sonnanen-järvi. Sonnasen pysäköintialueelta pääsee myös Ketturiutalle ja Kuijärven kannakselle lähteville poluille.

Paistjärven alue sijaitsee valtatie 5:n itäpuolella. Heinolan keskustasta Paistjärvelle on matkaa 30 km ja Lahdesta noin 65 km.

Näytä lisää

Lisätietoja

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Ferdinand

Etäisyys: 8,4 km
Heinolasta 27 km pohjoiseen, Keskinen-järvi, 25 m (pituus 6 km, leveys 0,3 km) kova, hiekoitettu, savi-mutapohja, oma vene. Höylähirsimökki 2006, tupakeittiö, makuuhuone parivuode, makuuhuone 2 vuodetta ja 1 lisävuode, makuuhuone 2 vuodetta ja 1 lisävuode, sauna, pesuhuone, kodinhoito-/ pukuhuone, terassi.
Mökit

Kuorekoski

Etäisyys: 8,9 km
Heinolasta 27 km pohjoiseen, Keskinen-järvi, 25 m (pituus 6 km, leveys 0,3 km) kova, hiekoitettu, savi-mutapohja, oma vene. Kuorekoski on kahden mökin kokonaisuus (yhteensä 190 m²), mökkien välinen etäisyys n. 100 m.
Mökit

Kartanomäki

Etäisyys: 26,2 km
Hirsimökki Uurajärven rannalla, Heinolasta 25 km pohjoiseen.
Build: 2.8.2021 12:54:11, Host: ONLINE3CORE20, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails