Talvipuuhaa lapsiperheille Salpausselkä Geoparkissa

Näytä kartta

Lahden seudun läpi kulkee kaksi Salpausselkää. Salpausselkien reunamuodostumat ovat Suomen tunnetuin, viimeisimmän jääkauden jälkeensä jättämä ainutlaatuinen geologinen kokonaisuus. Salpausselät muodostuivat mannerjäätikön reunaan viimeisimmän jääkauden sulamisvaiheessa, kun kylmä ilmastovaihe 11600 – 12800 vuotta sitten sai jäätikön vetäytymisen pysähtymään. Jäätikön railoissa ja jään sisällä tunneleissa virranneet sulamisvedet kuljettivat mukanaan soraa ja hiekkaa, joka kerrostui deltamuodostumina jäätikköjokien suille jäätikön reunan eteen Baltian jääjärveen.

Ensimmäinen ja toinen Salpausselkä ulottuvat halki koko eteläisen Suomen, mutta Lahden seudulla Salpausselät ovat edustavimmillaan. Toisella Salpausselällä Vääksyn Aurinkovuoren kohdalla on Suomen paksuin maanpeite, jopa 130 metriä soraa ja hiekkaa kallioperän päällä. Aurinkovuorelta voi ihailla järvimaisemia sekä Vesijärven että Päijänteen suuntaan.

 

VINKKEJÄ LAPSIPERHEILLE TALVISEN SALPAUSSELÄN VALLOITUKSEEN

I SALPAUSSELKÄ, Lahti / Hollola
I Salpausselkään voi talvella tutustua hiihtämällä perhelenkillä, joka sijaitsee tunnelmallisen Tapanilan hiihtomajan läheisyydessä Lahdessa (Mäkirinteenkatu 29), tai Messilän pulkkamäessä Hollolan puolella. Pulkkamäkeen pääsee myös mm. Vesijärven vastarannalla Mukkulan kartanon idyllisessä puistomiljöössä Lahdessa.

PIRUNPESÄ, TIIRISMAA, Hollola
Mystiselle Pirunpesän kalliohalkeamalle Hollolan kuntakeskuksen tuntumassa on lähimmältä parkkipaikalta vain noin kilometrin matka hiihtäen melko tasaisessa maastossa kulkevaa latua pitkin. Pirunpesällä on nuotiopaikka, jonne on hyvä ottaa sopiva määrä omia polttopuita mukaan, koska polttopuuvarastoa ei välttämättä talvella päästä täydentämään.

VIERUMÄKI, Heinola
Suomen Urheiluopiston alueella Vierumäellä voi viettää hauskan päivän pulkkamäessä Toisen Salpausselän maastossa tai nauttia upeista harjumaisemista patikoiden opiston luontopolulla, joka lähtee Valkjärven rannasta aivan urheiluopiston päärakennuksen alapuolelta. Valkjärvi on kirkasvetinen lähdepohjainen lampi, jonka rannassa on läpi talven avoinna oleva lämpimällä pukuhuoneella varustettu avantouintipaikka.

AURINKOVUORI, Asikkala
Toiseen Salpausselkään kuuluvalle Aurinkovuorelle voi kavuta Vääksyn urheilukeskuksen (Asikkalantie 14) suunnalta. Korkealta selänteeltä on upeat maisemat Vesijärvelle ja Päijänteelle, ja vain reilun kilometrin kävelymatkan päässä lähtöpaikasta sijaitsee tunnelmallinen laavu nuotiopaikkoineen. Heti urheilukentän vieressä voi Aurinkovuoren rinteellä myös laskea pulkkamäkeä.

JÄRVEN JÄÄTÄ PITKIN TULILLE
Jää- ja keliolosuhteiden salliessa alueen järvillä voi retkeillä hiihtäen, kävellen tai luistellen. Esimerkiksi Vesijärven Selkäsaaressa Lahdessa ja Varjansaaressa Asikkalan Vääksyssä sekä Päijänteen kansallispuiston Kalainsaaressa Padasjoella on laavut tulipaikkoineen lyhyen matkan päässä järven rannasta. Mukaan kannattaa aina varata pieni määrä omia polttopuita.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Majoitus

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone

Etäisyys: 1,4 km
Tervetuloa Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneelle! Hienot hetket eivät ole sattumaa Lahden Seurahuone on yksi suomalaisista hotelliklassikoista. Seurahuone on talo, missä ruoan herkullisuuteen ja erinomaiseen palveluun on aina paneuduttu täydellä sydämellä. Solo-hotellien missio on palvella vieraitaan Patron-hengessä, talon isäntinä ja emäntinä. Meillä "kestiystävällisyyttä" on tarjoiltu aina, jo 1890-luvulta asti, jolloin tarinamme alkaa. Arvovieraat kautta aikojen ovat arvostaneet Seurahuoneen henkeä. Marsalkka Mannerheim oli yksi vakioasiakkaistamme. Hän ei suinkaan ole ainoa meillä käynyt arvovieras. Olemme majoittaneet niin Ruotsin kuninkaita, Suomen presidenttejä ja muita arvovieraita. Toivomme, että saamme majoittaa myös teidät!
Mökit

Kerttula | Jarvin Oy

Etäisyys: 5,7 km
Kerttula on kodikas ja avara mökki, joka sijaitsee rauhallisessa paikassa Vesijärven rannalla. Mökille ajaa Lahdesta vain 20 minuuttia ja mökin varustelussa on mietitty lomailijoita.
Mökit

Villa Aleksi | Jarvin Oy

Etäisyys: 6,5 km
Villa Aleksi on tilava Mammuttihirren pyöröhirsihuvila, ja tänne mahtuu helposti isompikin seurue lomailemaan ja rentoutumaan kaupungin vilinästä.
Build: 2.8.2021 12:54:11, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails