Retkipyöräilyvinkki | Klassikkoreitti Vesijärven ympäri

Osoite: Rantatie 917, 16710 Hollola Näytä kartta

Osoite: Rantatie 917, 16710 Hollola

Vesijärven ympäri on yksi klassikkoreiteistä, jota aktiiviset pyöräilyn aktiiviharrastajat kiertävät monta kertaa kesässä. Reittiä voi ajaa muunnellen sekä myötä- että vastapäivään. 80 kilometrin versio on lyhyin ja onnistuu vähemmänkin ajaneelta yhden päivän aikana.

 

Lahti—Messilä—Hollolan kirkonkylä—Uskila—Lahdenpohja—Laitiala—Viitaila—Kurhila—Hillilä—Vääksy—Vesivehmaa—Paimela—Lahti, 80 km.

Liikkeelle kannattaa lähteä aamulla ja pitää sopivasti lepo- ja tankkaustaukoja. Myötäpäivään ajaessa reitti vie Jalkarannan kautta kohti ja Hollolan kirkonkylää. Lahden kaupungin rajalle asti on ylämäkeä, mutta varsinainen Messilän mäki tulee vastaan alamäkenä, joka päättyy aivan Vesijärven rannassa. Satamassa on tarjolla Camping Messilän palveluita kuten ravintola.

Kevyen liikenteen väylä loppuu Messilän jälkeen, mutta Rantatiellä matkalla Hollolan kirkonkylään näkee silti paljon pyöräilijöitä. Tasaisissa järvenrantamaisemissa on kevyt pyöräillä ainakin myötätuuleen. Pyhäniemen pelloilla lähellä Kutajärveä voi tehdä hienoja lintuhavaintoja, keväällä ja syksyllä näkee usein kurkia muuttomatkalla.

Hollolan kirkonkylässä on monta hyvää syytä pysähtyä: hieno uimaranta, keskiaikainen kivikirkko ja vanha hautausmaa, ehjä kylämaisema, museo ja näyttelyt, ravintolat ja legendaarinen kirkonkylän kioski. Kapatuosian linnavuori näköaloineen vie esihistoriaan asti. Aivan kirkon takaa alkava jyrkkärinteinen harju on muodostunut mannerjäätikön sulamisvesivirtaan noin 12 000 vuotta sitten. Arkeologisissa kaivauksissa on löydetty mm. jäännöksiä puisista varustuksista.

Lepo- ja tankkaustauko Hollolassa kannattavat siksikin, että Uskilan entisen koulun kohdalta alkavat pyöräreitin kovimmat ylämäet, jyrkin juuri koulun vieressä. Tien pinta on hyvässä kunnossa reitillä järjestettyjen Ironman 70.3 -kisojen kunnostusten jäljiltä.

Järvi näkyy vain harvoin
Matka Laitialan suuntaan jatkuu Isomyllyntien kautta Manskiventielle ja sieltä Lahdenpohjaan, jossa Vesijärvi taas näkyy tieltä. Pääosa länsipuolen reitistä kulkee kuitenkin metsä-, pelto- ja kylämaisemien keskellä. Mutkaisen ja mäkisen maantien päällyste on varsin kulunutta, mutta pääosin liikenne sujuu turvallisen oloisesti.

Asikkalan Kurhilan kylässä oleva kahvila toimii tällä hetkellä vain tilauskonditoriana, mutta kaunista kylämaisemaa kannattaa silti pysähtyä hetkeksi ihailemaan. Kurhilan ja Pulkkilan kylien välinen alue kuuluu valtakunnallisesti arvokkaiden maisemien alueeseen.
Matka kohti Vääksyä jatkuu Hilliläntietä, joka yhdistyy Jyväskyläntiehen.

Kanavalle ja kahville Vääksyssä
Kaksi ensimmäistä kilometriä Jyväskyläntietä etelään on lenkin ikävin osuus, sillä pyöräilijän on ajettava pientareella vilkkaan liikenteen seassa. Kun kevyen liikenteen väylä alkaa, se jatkuu Vääksyn läpi. Vääksyssä on mukava pysähtyä ja kierrellä vähän enemmänkin, sillä Asikkalan vilkkaimmassa taajamassa on kauniin kanava-alueen lisäksi paljon kulttuuria ja tunnelmallisia kahviloita.

Vääksystä etelään ei kannata ajaa vilkkaan Lahdentien reunassa vaan kääntyä Anianpellontien kautta Vesivehmaalle, jonka läpi pääsee taas ajamaan kevyen liikenteen väylillä. Lahdentien-Vesikansantien länsipuolella polkija jatkaa vaihtelevalla ja idyllisellä Paimelantiellä, jonne Vesijärven ranta pilkottaa useista kohdista. Lähellä Kalliolaa alkaa taas kevyen liikenteen väylä, joka jatkuu Vesikansantien reunassa Lahteen asti. Kukkilan kohdalla voi pysähtyä vielä kaupassa ja läheisellä 5 Merrasjärven uimarannalla vilvoittelemassa.

Navigaattorin osoitteiksi kannattaa laittaa Hollolassa vaikkapa Hollolan kirkko ja Vanhassa Vääksyssä Ranskalainen kyläkauppa, Vesijärventie 1, josta on helppo jatkaa matkaa kanavalle.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Mopitupa

Etäisyys: 6,5 km
Pyöröhirsimökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Mökit

Villa Aleksi | Jarvin Oy

Etäisyys: 6,6 km
Villa Aleksi on tilava Mammuttihirren pyöröhirsihuvila, ja tänne mahtuu helposti isompikin seurue lomailemaan ja rentoutumaan kaupungin vilinästä.
Mökit

Rannantupa

Etäisyys: 6,7 km
Puu-/ hirsirakenteinen mökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Build: 22.7.2021 10:48:21, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails