Template

Retkipyöräilyvinkki | Lahden parhaat rantamaisemat

Osoite: Veistämönkatu 1, 15140 Lahti Näytä kartta

Osoite: Veistämönkatu 1, 15140 Lahti

Lahdessa voi ajaa pyörällä kilometrikaupalla aivan Vesijärven rannassa. Kun lähtee itärantaa pitkin pohjoiseen kohti Mukkulaa, tarjolla on luonnon ja maiseman lisäksi paljon palveluita ja historiallisia ja kulttuurikohteita.

Keskusta—Vesijärven satama—Niemi—Mukkula—Kilpiäinen—Karjusaari—Isosaari—Kukkila—Kivimaa—Keskusta, 18–24 km.

Keskusta, Kariniemi, Satama
Ajo alkaa remontissa olevan Historiallisen museon kupeesta eli vanhalta Lahden Kartanolta, ohittaa perinteikkään Kisapuiston ja vie Pikku-Vesijärven puiston läpi Vesijärven rantaan. Pikku-Vesku on hyvin suosittu ulkoilualue ja nuorison kokoontumispaikka, jossa on myös vesiurut ja kesäisin kioski.

Viereisen Kariniemenmäen suojeltuun lehtometsään, Lanupuistoon, on sijoitettu 12 taiteilijaprofessori Olavi Lanun jättikokoista veistosta. Rannassa tulee vastaan vanha rautatienpohja, joka yhdistää Teivaan ja Vesijärven satamat. Autoliikennettä ei raitilla kulje.

Lahtelaisten olohuoneessa, Vesijärven satamassa, on pyöräilyä rajoitettu tapahtumien pitopaikassa Satamatorilla, mutta alueen läpi pääsee ajamaan kahviloina toimivien vanhan asemarakennuksen ja makasiinien takaa. Pyörän päältä kannattaa toki nousta tutustumaan sataman ravintoloihin, laivoihin ja muihin palveluihin.

Pohjoiseen päin ajaessa reitille osuvat myös Pro Puu -keskus ja Sibeliustalo, jonka länsipuolelta kannattaa jatkaa matkaa rantoja pitkin kohti Mukkulaa. Rantapoluilla ei ole lainkaan autoliikennettä, sen sijaan juoksijoita ja kävelijöitä kulkee paljon.

Niemi, Kahvisaari, Mukkula
Ennen Ruoriniemeä on paras nousta kevyen liikenteen väylää pitkin Niemenkadulle, jonka varrelta voi poiketa Niemen satamassa. Vieressä toimii Suomen Moottoripyörämuseo. Läheiseen melontaseura Vesisamoilijoiden tukikohtaan Kahvisaareen pääsee siltaa pitkin.

Mukkulan kartanon rannassa on yksi Lahden suosituimmista uimarannoista. Vanha kartanomiljöö tammipuistoineen on myös tutustumisen arvoinen, samoin Mukkulan tapahtumapuisto entisellä leirintäalueella.

Kartanon jälkeen Niemenkatu muuttuu Ritaniemenkaduksi, joka yhdistyy Mukkulankatuun. Reitti kohti Kilpiäistä ja Karjusaarta kääntyy Kilpäistentielle hieman ennen Mukkulan kirkkoa.

Kilpiäinen, Karjusaari, Isosaari
Kilpäistenpohja on tärkeä luontoalue. Paikoitellen myös pyörällä pääsee rantaan polkuja pitkin. Karjusaaressa on enemmän rakennettua rantaa, jonne voi ajaa Karjusaarenkatua pitkin lähes nykyisen niemen kärkeen asti.

Karjusaaren pohjoispuolella vastaan tulevat ensimmäiset isot ylämäet. Tottumaton pyöräilijä voi tässä vaiheessa kääntyä takaisin Mukkulaan ja palata keskustaan. Isosaareen jatkava kääntyy Toisenmäentielle, Kukkilantielle ja lopulta Isosaarentielle. Hollolan puolella maisema muuttuu omakotialueesta maalaismaisemaksi.

Sillalla mantereeseen yhdistetty Isosaari on entinen huvilasaari ja nykyään myös haluttu asuinalue, jonka tunnelma on osittain vuosikymmenten takaa. Saaren väylät ovat kuitenkin sorateitä, joilla ajaminen ei onnistu kapeimmilla renkailla.

Paluumatkalla kannattaa ajaa Kukkilantietä ja Vanhaa Kukkilantietä aina Vääksyyn johtavalle Vesikansantielle. Tien länsireunaa pitkin kulkee kevyen liikenteen väylä koko matkan Lahden keskustaan.

Merrasjärvi-Holma-Keskusta
Jos vielä ennen Lahtea haluaa pulahtaa uimaan, kannattaa ylittää tie Merrasjärven hienon uimarannan kohdalla. Etelään päin ajaessa pääsee myös kokemaan pari jyrkkää mäkeä laskuina. Kevyen liikenteen väylä kulkee sen verran tien sivussa, että esimerkiksi vilkkaan Holman liikenneympyrän tuntumassa pyöräily on turvallista.

Holman markettien luota pyörätie alkaa nousta Kivistönmäelle ja Kivimaan koululle, josta on käytännössä alamäkeä takaisin alkupisteeseen. Matkalla ehtii vielä nähdä Lahden Yhteiskoulun ja Lyseon historialliset koulurakennukset.

Navigaattorin osoitteeksi voi laittaa Niemen satamassa Suomen Moottoripyörämuseon, Veistämönkatu 1, 15140 Lahti

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Hostellit ja erikoiskohteet

Capitano | Avano Dreams

Etäisyys: 562 metriä
Capitanon moderni huoneisto sijaitsee 5. kerroksessa Lahden Ruoriniemen alueella, vain 50 metrin päässä Vesijärveltä. Huoneistoon kuuluu täysin varusteltu keittiö, sauna ja parveke järvinäköalalla, yksi makuuhuone.
Mökit

Messiläntupa | Jarvin Oy

Etäisyys: 4,8 km
Mukavat Messilän rinnemökit tarjoavat hauskaa majoitusta ja tekemistä koko perheelle vuoden ympäri. Talvisin laskettelukeskus ja kesäisin vilkas satama palveluineen pitävät huolta siitä, ettei kukaan lomailija pääse tylsistymään.
Majoitus

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone

Etäisyys: 2,9 km
Tervetuloa Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneelle! Hienot hetket eivät ole sattumaa Lahden Seurahuone on yksi suomalaisista hotelliklassikoista. Seurahuone on talo, missä ruoan herkullisuuteen ja erinomaiseen palveluun on aina paneuduttu täydellä sydämellä. Solo-hotellien missio on palvella vieraitaan Patron-hengessä, talon isäntinä ja emäntinä. Meillä "kestiystävällisyyttä" on tarjoiltu aina, jo 1890-luvulta asti, jolloin tarinamme alkaa. Arvovieraat kautta aikojen ovat arvostaneet Seurahuoneen henkeä. Marsalkka Mannerheim oli yksi vakioasiakkaistamme. Hän ei suinkaan ole ainoa meillä käynyt arvovieras. Olemme majoittaneet niin Ruotsin kuninkaita, Suomen presidenttejä ja muita arvovieraita. Toivomme, että saamme majoittaa myös teidät!
Build: 6.8.2020 22:43:14, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails