Retkipyöräilyvinkki | Perhepyöräily Launeelle

Osoite: Kaarikatu 26, 15100 Lahti Näytä kartta

Osoite: Kaarikatu 26, 15100 Lahti

Reitti vie eteläisiin kaupunginosiin, joiden entisillä pelloilla on lahtelaisittain harvinaisen vähän mäkiä. Perheystävällisen pyöräilyn ohessa Launeella voi vierailla kahdessa hienossa kohteessa, Yli-Marolan kotieläinpihalla ja Launeen perhepuistossa.

HUOM: Kesällä 2021 Neljänkaivonkadun alueella suoritetaan uuden kävely- ja pyörätien rakennustöitä! Kiinnitättehän erityistä huomiota ja varovaisuutta alueella liikkuessanne ja varaudutte muuttuneisiin liikennejärjestelyihin.

 

Rautatieasema—Laune—Patomäki—Renkomäki—Ämmälä—Laune—rautatieasema, 17 km.

Yli-Marolan kotieläinpiha ja Launeen perhepuisto
Hyvä lähtöpiste on Lahden rautatieasema, jonka eteläpuolelle pystytettiin 2013 kaupungin ensimmäinen designpyöräkatos. Heti radan eteläpuolella pyöräilijä kääntyy länteen ajaen radan varressa Yli-Marolan kotieläinpihaan vajaan kilometrin päähän asemasta. Kodikkaassa kohteessa toimii myös kahvila.

Hyvin lähellä Yli-Marolaa sijaitsee lapseiperheiden toinen suosikkikohde, Launeen perhepuisto, jonne ajetaan Neljänkaivonkatua ja Rahikankatua pitkin. Perhepuisto on erinomainen pyöräilyn harjoittelukohde. Alueella on pieni liikennepuisto, jossa järjestetään joka vuosi lasten liikennepäivä. Ilmaisessa puistossa on runsaasti leikkivälineitä, wc:t, grilli ja eväidensyöntipaikka.

Laune - Renkomäki
Perhepuiston eteläpuolella ajetaan hetki itään Tapparakatua, jonka toiselta puolelta alkaa Launeen omakotialue. Alueen läpi kulkee useita hyviä pyöräilyväyliä. Pyöräilijää ilahduttaa Lähteenpolun reitti, jonka reunoilla muu liikenne joutuu kolmioiden ja stop-merkkien takana väistämään kevyttä liikennettä.

Lähteenpolku jatkuu Lähteenkatuna, jonka jälkeen pyöräilijän kannattaa etsiytyä Pajusillankadun ja Patomäentien kautta Luhdantaustankadulle, joka vie suoraan Launetta halkovan pääväylän, Uudenmaankadun, alta. Renkomäen puolella väylä muuttuu Orimattilankaduksi, jonka reunassa kulkee pyörätie aivan kuntien rajalle asti ja nykyään myös Orimattilan Pennalaan. Pyöräilevä perhe pysyy reitillä kokonaan Lahden puolella ja kääntyy pohjoiseen Ämmäläntielle. Maantie on sorapintainen, mikä kannattaa muistaa pyörän ja renkaiden valinnassa.

Ämmälän vanha maalaismaisema
Ämmälä on valittu 1996 Päijät-Hämeen kauneimmaksi maisemaksi. Pieni kyläkeskusta on yhtenäinen ja pellot hevosineen aitoa maalaismaisemaa. Lahden kehätielle on kuitenkin vain pari kilometriä, ja sen ali pyöräilijä pääsee seuraamalla Lepomäentietä. Alikulun jälkeen matka jatkuu Orvokkitietä, jonka jälkeen on tarjolla useita vaihtoehtoisia pyöräteitä Launeen läpi. Jos ajaa suorinta tietä, saa edustavan otoksen Launeen marketeista ja pääsee tarvittaessa tankkaamaan ruokaa ja juomaa.

Muista tietyömaat!
Lahden eteläisen kehätien (vt 12) rakentaminen vaikuttaa eteläisten kaupunginosien liikennejärjestelyihin. Kesäkuussa 2020 levennetyn tien 167 (Uudenmaankatu) reunaan on saatu valmiiksi kevyen liikenteen väylä välille Renkomäki-Laune. Citicap-pyörätie Launeen marketien kohdalta matkakeskukseen valmistuu syksyllä 2020. Työmaasta huolimatta Launeelta keskustaan pääsee turvallisesti myös kevyen liikenteen väyliä pitkin.

Vanhoista puutaloistaan tunnettu idyllinen Anttilanmäki sijaitsee aivan radan eteläpuolella. Alueelta pääsee pyöräväyliä pitkin aseman itäpuolitse Askonkadulle ja sieltä keskustaan.

Navigaattorin osoitteeksi kannattaa laittaa Kaarikatu 26, 15100 Lahti

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Majoitus

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone

Etäisyys: 1,6 km
Tervetuloa Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneelle! Hienot hetket eivät ole sattumaa Lahden Seurahuone on yksi suomalaisista hotelliklassikoista. Seurahuone on talo, missä ruoan herkullisuuteen ja erinomaiseen palveluun on aina paneuduttu täydellä sydämellä. Solo-hotellien missio on palvella vieraitaan Patron-hengessä, talon isäntinä ja emäntinä. Meillä "kestiystävällisyyttä" on tarjoiltu aina, jo 1890-luvulta asti, jolloin tarinamme alkaa. Arvovieraat kautta aikojen ovat arvostaneet Seurahuoneen henkeä. Marsalkka Mannerheim oli yksi vakioasiakkaistamme. Hän ei suinkaan ole ainoa meillä käynyt arvovieras. Olemme majoittaneet niin Ruotsin kuninkaita, Suomen presidenttejä ja muita arvovieraita. Toivomme, että saamme majoittaa myös teidät!
Mökit

Kerttula | Jarvin Oy

Etäisyys: 7,6 km
Kerttula on kodikas ja avara mökki, joka sijaitsee rauhallisessa paikassa Vesijärven rannalla. Mökille ajaa Lahdesta vain 20 minuuttia ja mökin varustelussa on mietitty lomailijoita.
Mökit

Villa Aleksi | Jarvin Oy

Etäisyys: 8,3 km
Villa Aleksi on tilava Mammuttihirren pyöröhirsihuvila, ja tänne mahtuu helposti isompikin seurue lomailemaan ja rentoutumaan kaupungin vilinästä.
Build: 22.7.2021 10:48:21, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails