Retkipyöräilyvinkki | Vääksystä Pulkkilanharjulle ja Kalkkisiin Asikkalan jääkausitietä pitkin

Osoite: Siltatie 2, 17240 Kalkkinen Näytä kartta

Osoite: Siltatie 2, 17240 Kalkkinen

Pulkkilanharju on yksi Suomen kauneimmista maisemareiteistä ja kuuluu suurelta osalta Päijänteen kansallispuistoon. Kalkkisten kanava, koski ja vilkas kylä mahtuvat samaan suosittuun ajoreittiin. Kovakuntoisimmat ajavat toiseen suuntaan mäkisen Kopsuontien kautta.

 

Vääksy – Pulkkilanharju – Kalkkinen – Kopsuo – Vääksy, 57 km

Kun Vääksystä lähtee ajamaan pohjoiseen tietä 314 kohti Sysmää, pääsee ajamaan kevyen liikenteen väylää noin 15 kilometriä, lähes Pulkkilanharjun pohjoispäähän asti.
Vääksystä lähtiessä sivuutetaan Aurinkovuori, Toiseen Salpausselkään kuuluva suuri reunamuodostumaselänne, joka syntyi viimeisen jääkauden sulamisvaiheessa lähes 12 000 vuotta sitten. Aurinkovuori erottaa Vesijärven ja Päijänteen ja kohoaa noin 70 metriä niiden yläpuolelle. Tie kulkee laaksossa Päijänteen puolella ja laskee loivasti kohti Asikkalan kirkonkylää noin viiden kilometrin matkan.

Asikkalan kylämaisema kuuluu päijäthämäläisiin perinnemaisemiin, jota dominoi Asikkalan ”miljoonan tiilen” kirkko vanhan Kirkkotien varressa. Vanha kyläkeskusta jää vasemmalle, kun pyörätie jatkuu hautausmaan aitaa sivuten kohti pohjoista. Kouluaikana Koulutuskeskus Salpauksen luonnonvara-alan kampuksella toimii kahvila.

Tie jatkuu tasaisena Pulkkilan kylään, jossa kesällä voi poiketa Vilppulan marjatilan puotiin ostamaan marjoja ja jäätelöä. Varsinainen Pulkkilanharju alkaa noin kolmen kilometrin päässä, kun tie on peltomaiseman jälkeen sukeltanut muutaman sadan metrin matkalla metsän keskelle.

Upea Pulkkilanharju
Yhtäkkiä metsä loppuu ja tie jatkuu pitkin Pulkkilansalmen pengersiltaa, jonka molemmilla puolilla aukeavat selät, idässä Asikkalanselkä ja lännessä Hinttolanselkä.
Pulkkilanharju on harju, jonka mannerjäätikön sulamisvesivirrat kerrostivat noin 11 500 vuotta sitten. Se on itse asiassa jono harjusaaria, mutta nykyään ne on kaikki yhdistetty silloilla. Harju kuuluu valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan.
Eteläpäässä tulee vastaan ensin Pulkkilansalmen majakka ja heti sen jälkeen kesäravintola Reimari, jonka jälkeen alkaa lievä nousu kohti harjun korkeinta kohtaa, Kukonharjua.

Kansallispuiston alkaessa pyörätie sukeltaa osaksi aikaa metsään ja muuttuu sorapäällysteiseksi. Maantiepyöräilijät valitsevat ajamiseen usein varsinaisen ajotien, mutta etenkin vilkkaina kesäviikonloppuina metsässä on tienreunaa turvallisempaa ja sorapinta varsin hyvä etenkin leveämmille renkaille.
Puolivälissä harjua kohoaa Karisalmen silta, josta on upeat näköalat itään ja länteen. Sillan pohjoispuolella on levähdysalue ja kesäkioski ja sen kupeesta alkaa harjun syntyä ja kasvillisuutta esittelevä luontopolku. Karisalmen laivalaiturissa pysähtyy harvakseltaan risteily- ja reittilaivoja.

Pyörätie jatkuu vielä muutaman kilometrin Käkisalmen sillalle asti. Sen jälkeen ajetaan maantien reunassa reilu puoli kilometriä, kunnes käännytään itään Kalkkistentielle (3142).

Matkaa Kalkkisten kylään on risteyksestä noin 7 kilometriä. Tie Kalkkisten kanavalle ja koskelle kääntyy noin puolivälissä matkaa, ja siitä on vielä yli neljä kilometriä rantaan.
Euroopan pisin makean veden kanava ja suojeltu koski ympäröivine lehtoineen ovat molemmat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Sorapintainen tie kohti rantaa sisältää kuitenkin varsin jyrkkiä mäkiä ja tiukkoja kurveja. Kanavalta pääsee Lahdesta Vääksyn kautta Heinolaan menevien Päijänne Risteilyt Hildenin järvilaivojen kyytiin. Koskelle on kanavalta joitain satoja metrejä matkaa, sataman läheltä löytyy kartta.

Elävä Kalkkinen
Kalkkisten kylä on syystä pyöräretkeilijöiden suosiossa, sillä sen keskustassa toimivat Mani-Baari, Pihamaan viini- ja puutarhatila kahviloineen ja K-market Lampinen. Satama on puolen kilometrin päässä kylän keskustasta Kymenvirran rannassa, josta pääsee reitti- ja risteilylaivojen kyytiin.
Jos jatkaa matkaa kohti etelää Kalkkisten sillan yli, päätyy jyrkistä ylä- alamäistään kuululle Kopsuontielle (3132), jossa ajetaan autojen seassa. Pahimmat kaarteet oikaistiin tien päällystämisen yhteydessä vuonna 2013, mutta edelleen noin 23 kilometriä tie vaatii jonkin verran harjoituskilometrejä taakseen. Komeat näkymät palkitsevat, järvimaisema pilkistää useassa kohdissa.
Kopsuontie yhdistyy lähellä Vesivehmaata Vääksyn ja Vierumäen väliseen tiehen 313. Tien reunaan on rakenteilla kevyen liikenteen väylä, mutta toistaiseksi se alkaa vasta Vääksyn lähellä Anianpellosta. Vääksyyn ajaessa pääosa matkasta on alamäkeä.
Ympyrälenkin voi tietenkin ajaa kumpaan suuntaan tahansa ja säästää myötätuulen rankimmille pätkille.

Navigaattorin osoitteeksi kannattaa laittaa kyläkaupan osoite Siltatie 2, 17240 Kalkkinen. Muut palvelut sijaitsevat aivan vieressä.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Honkalinna

Etäisyys: 9,5 km
Lahdesta 38 km pohjoiseen, Päijänne 25 m, matala hiekoitettupohja, oma soutuvene, kaksi kajakkia ja laituri.
Mökit

Roopenranta

Etäisyys: 10,3 km
Lahdesta 35 km pohjoiseen, Päijänne 25 m, kivinen kovapohjainen ranta, laituri ja soutuvene.
Mökit

Aleksinrinne

Etäisyys: 10,3 km
Lahdesta 35 km pohjoiseen, Päijänne 70 m, kivinen kovapohjainen ranta, laituri ja soutuvene.
Build: 22.7.2021 10:48:21, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails