Retkipyöräilyvinkki | Rantamaisemista Hollolan kirkonkylän arvokkaaseen kulttuuriympäristöön

Osoite: Lukkarintie, 16170 Hollola kk Näytä kartta

Osoite: Lukkarintie, 16170 Hollola kk

Hollolan kirkonkylän lenkki on yksi Lahden pyöräilijöiden suosikeista, sillä sen ehtii ajaa kesäisin jopa illalla töiden jälkeen.

 

Lahti—Messilä—Hollola kk—Vesala—Soramäki—Salpakangas—Kärpänen—Lahti, 37 km. Messilän lisälenkki 5 km.

Vastapäivään ajaessa reitti vie Jalkarannan kautta kohti ja Hollolan kirkonkylää. Lahden kaupungin rajalle asti on ylämäkeä, mutta varsinainen Messilän mäki tulee vastaan alamäkenä, joka päättyy aivan Vesijärven rannassa.

Satamassa on tarjolla Camping Messilän palveluita kuten ravintola. Kevyen liikenteen väylä loppuu Messilän jälkeen, mutta Rantatiellä matkalla Hollolan kirkonkylään näkee silti paljon pyöräilijöitä. Tasaisissa järvenrantamaisemissa on kevyt pyöräillä ainakin myötätuuleen.

Pyhäniemen pelloilla lähellä Kutajärveä voi tehdä hienoja lintuhavaintoja, keväällä ja syksyllä näkee usein kurkia muuttomatkalla.

Hollolan kirkonkylässä on monta hyvää syytä pysähtyä: hieno uimaranta, keskiaikainen kivikirkko ja vanha hautausmaa, ehjä kylämaisema, museo ja näyttelyt, ravintolat ja legendaarinen kirkonkylän kioski.
Kapatuosian linnavuori näköaloineen vie esihistoriaan asti. Aivan kirkon takaa alkava jyrkkärinteinen harju on muodostunut mannerjäätikön sulamisvesivirtaan noin 12 000 vuotta sitten. Arkeologisissa kaivauksissa on löydetty mm. jäännöksiä puisista varustuksista.

Hälvälä-Vesala
Hollolan kirkonkylästä matka jatkuu Kirkkotietä pitkin kohti Vesalaa eli Tampereentien 12 risteystä. Rantatien ja Kirkkotien risteyksessä palvelee Sale-lähikauppa.

Koko Kirkkotien matkan, reilut 8 km, voi pyöräillä hyväkuntoisella kevyen liikenteen väylällä, jossa on vähän muita kulkijoita. Pääosan matkasta tietä reunustaa Hälvälän ampuma-alue, jota osoittavien merkkien kohdalla ei voi poiketa metsään muuta kuin talviaikaan luvallisille laduille.

Vesalaan päin mennessä maasto nousee pääosan matkaa ennen pitkähköä alamäkeä. Vesalan risteys sijaitsee Tampereentien vanhan linjauksen kohdalla. Nykyinen eteläinen kehätie kulkee hieman etelämpänä.
Risteyksestä käännytään vasemmalle eli itään. Puolen kilometrin päässä Lahteen päin sijaitseva Kinnarin tilan Pioni ja piironki -kahvila ja tilamyymälä on seuraava sopiva pysähdyspaikka.

Soramäen ja kuntakeskuksen palveluihinkaan ei ole pitkä matka, mutta pyöräilijän on ensin selvitettävä kunnon ylämäet Salpausselän päälle. Keskustassa voi pysähtyä myös katsomaan Sovituksen kirkkoa.

Kuntakeskus-Messilä
Kevyen liikenteen väylät jatkuvat koko matkan Lahteen asti. Jos haluaa pidentää lenkkiä, kuntakeskuksesta voi vielä kääntyä Messilään ja ajaa pyörätietä pitkin katsomaan kartanomiljöötä matkailupalveluineen. Koukkaus tuo viitisen kilometriä lisää ajettavaa. Tällöin pyöräilijää laskee alamäkeä Rantatielle ja ajaa taas Lahden suuntaan mennessä Messilän mäen ylös. Laskettelumäistä tunnetun Messilän naapurissa Tiirismaalla sijaitsee Etelä-Suomen korkein kohta, joten mäet ovat sen mukaisia.

Lenkin voi hyvin tehdä kumpaan suuntaan tahansa, joten kannattaa valita vastatuuli alkumatkan ajaksi. Molemmin päin pyöräilijän on noustava jossain vaiheessa Salpausselän päälle ja laskettava sieltä alas.

Navigaattorin osoitteeksi voi asettaa Hollolan kirkonkylän kioskin, Lukkarintie, 16710 Hollola.
Kinnarin tilan osoite on Soramäentie 1, 15880 Hollola

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Mopitupa

Etäisyys: 6,5 km
Pyöröhirsimökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Mökit

Villa Aleksi | Jarvin Oy

Etäisyys: 6,7 km
Villa Aleksi on tilava Mammuttihirren pyöröhirsihuvila, ja tänne mahtuu helposti isompikin seurue lomailemaan ja rentoutumaan kaupungin vilinästä.
Mökit

Rannantupa

Etäisyys: 6,7 km
Puu-/ hirsirakenteinen mökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Build: 22.7.2021 10:48:21, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails