Retkipyöräilyvinkki | Pajulahden Urheiluopisto ja Immilän mylly

Osoite: Pajulahdentie 167, 15560 Nastola Näytä kartta

Osoite: Pajulahdentie 167, 15560 Nastola

Pajulahden urheiluopistolla on pyöräilijälle sopiva levähdyspaikka ja liikunnallisia palveluita kuten Seikkailupuisto. Immilän mylly kahviloineen tarjoaa kosken äärellä idyllisen kurkistuksen myllyjen historiaan.

Lahti—Villähde—Nastola—Pajulahti—Immilän mylly, n. 60 km.

 

Viehättävä Villähde
Pajulahden urheiluopisto sijaitsee Lahden Nastolassa Iso-Kukkanen-järven länsirannalla, noin 20 kilometriä Lahden keskustasta. Matka Nastolan suuntaan alkaa joko Möysän kautta tai ajamalla Mannerheiminkadun (Valtatie 12) reunaan ja kääntymällä siellä itään. Kevyen liikenteen väylä kulkee koko matkan Lahdesta ensin Villähteelle, jonne on vain kymmenisen kilometriä. Viehättävässä kylässä toimii kahviloita, kauppoja ja Kaarisillan taidekeskus. Sama suora pyöräreitti jatkuu vanhan Nastolan keskustaan, jonne käännytään noin seitsemän kilometrin päässä Villähteeltä. Käännös taajamaan merkitsee myös nousua Salpasselkään kuuluvalle mäelle, jossa kannattaa etsiä Kukkastien reitti.

Mäkinen Nastola
Karhusillantielle kääntymisen jälkeen pyöräilijä pääsee laskemaan huiman komeaa alamäkeä kohti Pajulahdentietä ja järvenrantaa. Ensin tulee vastaan uimaranta, heti perään ensimmäiset urheiluopiston rakennukset.
Liikunnallisimmat käyvät vielä Pajulahden Seikkailupuiston maastoon ja puustoon rakennetuilla radoilla. Kannattaa ehkä harkita myös yöpymistä Pajulahdessa.
Jos Pajulahdesta palaa takaisin samaa reittiä, ylämäki ei yllättäen tunnu yhtä hurjalta kuin lasku. Puolivälissä Karhusillantien mäkeä voi kääntyä Anttilantien kautta kohti Nastolan keskustaa ja nähtävyyksiä, Taidekeskus Taarastia, kesäteatteria ja kirkkoa hautausmaineen.

Immilänkoski ja mylly
Toinen vaihtoehto on jatkaa keskustaan kohdalle, josta kääntyy Immiläntie länteen kohti Immilän myllyä. Siitä käännytään Vehkosillantielle, jossa kevyen liikenteen väylä loppuu puolen kilometrin jälkeen. Noin seitsemän kilometrin pituisen kylätien liikenne ei kuitenkin tunnu pahalta. Tie päättyy risteykseen, jossa käännytään itään Arrajoentielle.
Immilän mylly sijaitsee vajaat parisataa metriä risteyksestä Sylvöjärven pohjoispäässä, Immilänkosken äärellä. Vanhassa myllyrakennuksessa ei enää jauheta viljaa, mutta siellä voi tutustua jo 1500-luvulla aloittaneen myllyn historiaan.

Kahvilasta eli entisestä myllärin tuvasta voi ostaa herkkuja ulos terassille. Kosken kuohujen ääressä levähtää mielellään vähän pidempäänkin, ja muutaman kerran kesässä myllyllä on myös tapahtumia. Lahteen palataan samaa reittiä Nastolan keskustan ja Villähteen kautta.

Pohjoinen vaihtoehto
Pajulahdesta pääsee Immilän myllylle myös pohjoista kautta jatkamalla Pajulahdentietä (3134) Iso-Kukkasen ympäri. Tie muuttuu Ruuhijärventieksi ja ohittaa toisen Nastolan historiallisen myllyn, Kumian myllyn. Immilään päästäkseen pyöräilijä kääntyy ensin koilliseen ja sitten kaakkoon kääntyvälle Kalkkolantielle, joka on osin sorapäällysteinen. Tie muuttuu vielä Immilän kylätieksi ja jatkuu suoraan myllylle.

Ajokilometrejä tulee hieman vähemmän kuin ajamalla edestakaisin Nastolan taajaman kautta.

Navigaattorin osoitteeksi kannattaa asettaa Pajulahden urheiluopisto, Pajulahdentie 167, 15560 Nastola.
Toinen tärkeä osoite on Immilän mylly, Arrajoentie 88, 15560 Nastola

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Villa Taivaanranta

Etäisyys: 10,5 km
Huvila sijaitsee aurinkoisella tontilla Kivijärven rannan tuntumassa. Taivaanrannassa lomailet arjen yläpuolella korkeasti varustellussa huvilassa. Majoituspaikat 8+2 hengelle, 95 m².
Majoitus

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone

Etäisyys: 15,2 km
Tervetuloa Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneelle! Hienot hetket eivät ole sattumaa Lahden Seurahuone on yksi suomalaisista hotelliklassikoista. Seurahuone on talo, missä ruoan herkullisuuteen ja erinomaiseen palveluun on aina paneuduttu täydellä sydämellä. Solo-hotellien missio on palvella vieraitaan Patron-hengessä, talon isäntinä ja emäntinä. Meillä "kestiystävällisyyttä" on tarjoiltu aina, jo 1890-luvulta asti, jolloin tarinamme alkaa. Arvovieraat kautta aikojen ovat arvostaneet Seurahuoneen henkeä. Marsalkka Mannerheim oli yksi vakioasiakkaistamme. Hän ei suinkaan ole ainoa meillä käynyt arvovieras. Olemme majoittaneet niin Ruotsin kuninkaita, Suomen presidenttejä ja muita arvovieraita. Toivomme, että saamme majoittaa myös teidät!
Mökit

Kerttula | Jarvin Oy

Etäisyys: 21,5 km
Kerttula on kodikas ja avara mökki, joka sijaitsee rauhallisessa paikassa Vesijärven rannalla. Mökille ajaa Lahdesta vain 20 minuuttia ja mökin varustelussa on mietitty lomailijoita.
Build: 22.7.2021 10:48:21, Host: ONLINE3CORE20, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails