Kapatuosian linnavuori

Osoite: Rälssintie 1, 16710 Hollola kk Näytä kartta

Osoite: Rälssintie 1, 16710 Hollola kk

Kapatuosia on mannerjäätikön sulamisvesivirtaan noin 12 000 vuotta sitten muodostunut jyrkkärinteinen harju, jonka arkeologisissa kaivauksissa on löydetty mm. jäännöksiä puisista varustuksista. Mäen lähistölle valmistui keskiajalla, noin vuosina 1495-1510, Hollolan komea harmaakivikirkko.

 

Kapatuosian linnavuori kohoaa 56 metriä Vesijärven pinnan yläpuolelle ja noin 137 metriä merenpinnasta. Kapatuosia sijaitsee Hollolan kirkon pohjoispuolella. Mäen päälle voi nousta polkuja ja rappusia pitkin. Mäellä sijaitsee myös näkötorni, joka on avoinna kesäkautena. Kapatuosian linnavuori on yksi Salpausselkä Geoparkin kohteista.

Ennen keskiaikaa viikingit ja keskiajan alussa Ruotsi, Tanska ja Novgorod yrittivät saada vaikutusvaltaa Itämerellä ja havittelivat nykyisen Suomen aluetta. Rautakaudella hämäläiset suojautuivat hyökkäyksiä vastaan rakentamalla korkeille mäille ja kallioille puusta ja kivistä varustuksia, joita kutsutaan arkeologiassa linnavuoriksi. Niissä käytettiin todennäköisesti merkkitulijärjestelmää, jolla tiedotettiin vihollisen uhkasta. Pohjois-Hämeessä niitä on 14 kappaletta. Kapatuosia on tällainen linnavuori.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Mopitupa

Etäisyys: 6,7 km
Pyöröhirsimökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Mökit

Rannantupa

Etäisyys: 6,9 km
Puu-/ hirsirakenteinen mökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Mökit

Villa Aleksi | Jarvin Oy

Etäisyys: 6,9 km
Villa Aleksi on tilava Mammuttihirren pyöröhirsihuvila, ja tänne mahtuu helposti isompikin seurue lomailemaan ja rentoutumaan kaupungin vilinästä.
Build: 1.1.2000 0:00:00, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails