Kapatuosian linnavuori

Osoite: Rälssintie 1, 16710 Hollola kk Näytä kartta

Osoite: Rälssintie 1, 16710 Hollola kk

Kapatuosia on mannerjäätikön sulamisvesivirtaan noin 12 000 vuotta sitten muodostunut jyrkkärinteinen harju Hollolan kirkonkylässä. Kapatuosian historia on pitkä ja mielenkiintoinen. Mäen huipulla olevasta näkötornista avautuvat upeat näköalat Vesijärvelle ja hollolalaiseen kulttuurimaisemaan.

 

Nimen ”Kapatuosia” alkuperästä ei ole varmuutta, mutta paikan on arveltu saaneen nimensä Kappadokiasta, Turkissa sijaitsevasta vuoristoisesta alueesta. Linnavuoriksi ja linnamäiksi kutsutaan mäkiä, jotka aikanaan oli varusteltu turva- ja puolustuspaikoiksi. Kapatuosia on ilmeisesti toiminut linnavuorena viikinkiajalta keskiajan loppuun. Monien muiden kiinnostavien löytöjen ohella alueen arkeologissa tutkimuksissa on löytynyt merkkejä puisista varustuksista.

Käytössä Kapatuosia oli jo kauan ennen viikinkiaikaa ja vanhimmat jäljet ihmistoiminnasta tällä linnavuorella ovat kivikaudelta, 8000 vuoden takaa. Kivikaudella Itämeren silloisen edeltäjän pinta oli nykyistä korkeammalla ja Kapatuosian linnavuori oli saari. Suurin osa maamme linnavuorista on kallioisia mäkiä, mutta veden muovaamassa maisemamme sopiva paikka linnavuorelle on löytynyt jäätikköjokien kerrostamalta harjulta.

Mäen huipulla on kesäisin auki oleva näkötorni, josta avautuu näköala niin viereiselle Vesijärvelle kuin ympäröivään monikerroksiseen kulttuurimaisemaan. Mäen päälle voi nousta polkuja ja rappusia pitkin ja sen ympäri kiertää kyltein merkitty luontopolku. Mäki on osa sekä valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta että valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Linnavuoren ympäristöstä löytyy monia kiinnostavia kohteita, kuten keskiaikainen kivikirkko kellotorneineen, vanha kunnantupa ja kotiseutumuseo. Kapatuosian linnavuori on muinaismuistolain suojaama ja osana ainutlaatuista kulttuurimiljöötä yksi merkittävimmistä Salpausselkä Geopark -kohteista.

Kapatuosian linnavuori on saavutettavissa myös julkisilla kulkuvälineillä. Busseilla 4 ja 11 (vaihto Hollolan kuntakeskuksessa) pääsee alle kilometrin päähän polun alusta. Tarkistathan aina ajankohtaiset bussiaikataulut osoitteesta lsl.fi ennen lähtöä – aikatauluihin ja bussilinjoihin voi aika-ajoin tulla muutoksia.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Mopitupa

Etäisyys: 6,7 km
Pyöröhirsimökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Mökit

Rannantupa

Etäisyys: 6,9 km
Puu-/ hirsirakenteinen mökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Mökit

Villa Aleksi | Jarvin Oy

Etäisyys: 6,9 km
Villa Aleksi on tilava Mammuttihirren pyöröhirsihuvila, ja tänne mahtuu helposti isompikin seurue lomailemaan ja rentoutumaan kaupungin vilinästä.
Build: 2.8.2021 12:54:11, Host: ONLINE3CORE20, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails