Template

Kiikunlähde

Osoite: 16710 Hollola Näytä kartta

Osoite: 16710 Hollola

Kiikunlähde on harvinaisen suuri lähdeallas, joka vangitsee katsojansa maagisuudellaan ja erikoisella turkoosilla värityksellään. Sen pituus on 400 metriä ja leveys leveimmillään 100 metriä.

HUOM! Kiikunlähde on herkkä ja ainutlaatuinen luontokohde, joka sijaitsee kokonaan yksityisillä mailla. Lähdettä ympäröivä maasto on kulunut runsaiden vierailijamäärien vuoksi, ja asukkaille on aiheutunut häiriötä. Muistathan, että jokamiehenoikeus ei ulotu pihamaille tai yksityisille laitureille, eikä roskaaminen tai kotirauhan häiritseminen kuulu koskaan asiaan.

Kiikuntien varrella on parkkipaikka, jota pidemmälle ei autolla tule ajaa. Kiikuntieltä lähtevien sivuteiden liittymiä ei saa tukkia. Parkkipaikalta on vain 300 metriä portailla ja näköalatasanteella sekä infotaululla varustettuun paikkaan, joka tarjoaa parhaan kuvakulman. Kunnioitathan asukkaiden kotirauhaa pysymällä tiellä lähteelle kulkiessasi ja katselutasanteella sitä ihaillessasi. Tällöin myös ympäröivän alueen kasvillisuus voisi vähitellen palautua ennalleen. Ethän siis kulje aitojen rajoittamalla alueella. Lähteessä uiminen ei ole suotavaa, sillä siitä otetaan käyttövettä alueen kotitalouksille. Koiria ei tule pitää kytkemättömänä eikä uittaa lähteessä.

Lähteissä hiekka- ja soramuodostumien suodattama kirkas pohjavetemme tulee näkyville. Kiikunlähde on osa Etelä-Suomen suurinta maan alla olevaa pohjavesiesiintymää. Tämä I Salpausselällä sijaitseva Sairakkalan deltan sisälleen kätkemä pohjavesialue on antoisuudeltaan Suomen toiseksi suurin.

Kiikunlähteen 14 lähteensilmästä purkautuu vettä noin 7000 m3/vrk. Pohjoispäässä on pato, joka on nostanut lähdelammen pintaa muutaman metrin ja siten muodostanut riittävän putouksen ja tasaisen ympärivuotisen virtauksen padon vieressä sijainneelle myllylle ja sahalle. Vesi jatkaa matkaansa Kiikunojaa pitkin Vesijärveen Kirkonlahteen lähelle Hollolan kirkkoa. Lähteen silmässä veden lämpötila on noin 5 astetta, joten se ei jäädy talvella.

Näytä lisää

Lähellä olevia majoituksia

Mökit

Rannantupa

Etäisyys: 7,5 km
Puu-/ hirsirakenteinen mökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Mökit

Mopitupa

Etäisyys: 7,1 km
Pyöröhirsimökki Vesijärven rannalla, Lahdesta 12 km luoteeseen.
Mökit

Villa Aleksi | Jarvin Oy

Etäisyys: 6,7 km
Villa Aleksi on tilava Mammuttihirren pyöröhirsihuvila, ja tänne mahtuu helposti isompikin seurue lomailemaan ja rentoutumaan kaupungin vilinästä.
Build: 29.5.2020 1:31:24, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-7683.cbischannel-23849.v1 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails